Εκκλησιαστικό Ρητό

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016

Η Εκκλησία συγκρίνει την καύση νεκρών με την ανακύκλωση

Χτες η Ιερά Σύνοδος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ασχολήθηκε με το θέμα με αφορμή σχετική διάταξη που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», όπου αναφέρεται ότι καθένας μπορεί να επιλέξει τον τύπο τελετής της κηδείας του.

Οπως τονίζει η Εκκλησία «κατά τη σύγχρονη διαδικασία της κατ’ ευφημισμόν "αποτεφρώσεως", μετά την καύση της σoρού σε κλίβανο, ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator), θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη. Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές της σύγχρονης αποτέφρωσης νεκρών και της διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων».
Οπως αναφέρει η Ιερά Σύνοδος, η Εκκλησία θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ως ναό του Αγίου Πνεύματος και στοιχείο της υποστάσεως του ανθρώπου και για τον λόγο αυτό η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αντιμετωπίζει το νεκρό σώμα όχι ως «στερεό απόβλητο», όπως οι απολογητές της αποτέφρωσης, αλλά το περιβάλλει με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος Της. Κατόπιν αυτών των διαπιστώσεων αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής, η οποία θα υποβάλει σχετική εισήγηση, ώστε να υπάρξει διαβούλευση της Εκκλησίας με τους αρμόδιους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς για το θέμα αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση