Εκκλησιαστικό Ρητό

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016

Βόμβα μεγατόνων! Η Αμερική αναγνωρίζει τα Σκόπια ως Μακεδονία...

rrell

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα site απασχολούνται με την ξενάγηση και την ανάδειξη ΄΄μικρών επίγειων παραδείσων΄΄. Όπως το atlasobscura.com, που ουσιαστικά είναι ένας οδηγός με κριτήριο τον πολιτισμό. Αυτή τη φορά αποφάσισε να ασχοληθεί λοιπόν, με τα Σκόπια... την πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

Παρότι η κριτική σχετικά με την αρχιτεκτονική και την ιστορία της πόλης , δεν ήταν κολακευτική αλλά απεναντίας καυστική, η δημοσιογράφος αναφέρεται στην περιοχή ως ΄΄Μακεδονία΄΄.
«Εδώ και πέντε χρόνια το βαλκανικό κράτος της “Μακεδονίας” έχει επιδοθεί σε ένα από τα πιο απίθανα πρότζεκτ δημοσίων έργων σε όλο τον κόσμο, γεμίζοντας τους δρόμους της πρωτεύουσάς της, των Σκοπίων, με φανταχτερά, ψευτο-αντικέ αγάλματα και κτίρια. Ο σκοπός: να μετατραπεί αυτή η σεισμογενής πόλη, όπου η κύρια επιρροή ήταν μέχρι πρόσφατα η 60s σταλινική αρχιτεκτονική με κυρίαρχο το σκυρόδεμα, σε ένα θορυβώδες νεοκλασικό πάρκο» γράφει σχετικά με την γειτονική χώρα, η δημοσιογράφος Ρέιτσελ Ντόιλ.
Παρά το λάθος της δημοσιογράφου, εις βάρος της χώρας μας, αναφέρει πως «πολλοί πιστεύουν ότι όλα αυτά γίνονται εις βάρος του νότιου γείτονα» του κράτους, της Ελλάδας, σχετικά με την αρχιτεκτονική των Σκοπίων.
«Το μικροσκοπικό αυτό κράτος έχει εδώ και καιρό διαμάχη με την Ελλάδα, στην προσπάθειά της να διεκδικήσει την ταυτότητα του […] Μεγάλου Αλεξάνδρου» αναφέρει στην συνέχεια, κάτι που αποδεικνύεται όπως γράφει, από μια σειρά ενεργειών μαρτυρούν. Αυτές οι ενέργειες είναι:
Η «Μακεδονική Πύλη»
makp
«Η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε Διεθνή Αερολιμένα «Μέγας Αλέξανδρος»
«Και το γεγονός πως επίσημα αυτοαποκαλείται Μακεδονία, όνομα το οποίο επίσης ανήκει σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας»
Το άρθρο συνεχίζει πως: «τώρα, χάρη στον ετοιμοπόλεμο πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι και στο πρότζεκτ του μαζικής κατασκευής κτιρίων, τα Σκόπια είναι η πατρίδα ενός αγάλματος ύψους 22 μέτρων του αρχαίου βασιλιά πάνω στο άλογό του, τον Βουκεφάλα».
megaa
Η δημοσιογράφος, προσπάθησε μέσα από το άρθρο της, να δείξει την ανάμειξη των πολιτισμών που κατάφεραν να πετύχουν τα Σκόπια, με αποτέλεσμα μια κιτς πόλη με μπερδεμένες τις ιστορικές περιόδους.
Το άγαλμα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού
ioyst
Όπως σχολιάζει: «θα μπορούσε να έχει ένα επικίνδυνο πάρτι με τουλάχιστον μισή ντουζίνα άλλων μορφών της ιστορίας του τόπου, κάποιοι με σπαθιά, άλλοι με κάπες και κράνη εκατόνταρχου και άλλοι με φράκα, παπιγιόν και πίπες».
«Τα mix-and-match διαφορετικών χρονικών περιόδων αγάλματα έχουν στηθεί απέναντι από τύπου νεοκλασικά κτίρια με νύμφες και συντριβάνια στις εισόδους τους, σχεδιασμένα με σκοπό να επικαλεστούν τον αρχαίο κόσμο, αν και κατασκευάστηκαν το 2010», μάλιστα στο άρθρο, η πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, συγκρίνεται με το υπερπολυτελές ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας Caesars Palace!
«Οσο κι αν δεν συμφέρει το κράτος της “Μακεδονίας”, η μεγαλύτερη περιοχή στην Ελλάδα που επίσης ονομάζεται Μακεδονία και στην οποία κατοικούν 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι η πραγματική πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» εξηγεί η δημοσιογράφος.
Η «γέφυρα των τεχνών»
geft

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση