Εκκλησιαστικό Ρητό

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Το παλιότερο χριστιανικό μοναστήρι στο Ιράκ ισοπεδώθηκε από τον ISIS [εικόνες]

Το Μοναστήρι του Αγίου Ηλία (St Elijah) στην Μοσούλη που λειτούργησε σαν τόπος θρησκευτικής λατρείας για τους Χριστιανούς της περιοχής για πάνω από 1400 χρόνια καταστράφηκε ολοσχερώς από το Ισλαμικό Κράτος.
Αυτό επιβεβαιώνουν νέες εικόνες από τον δορυφόρο που δείχνουν την τοποθεσία όπου κάποτε στεκόταν το επιβλητικό κτίσμα, σε έναν λόφο πάνω από την πόλη της Μοσούλης και υπολογίζεται ότι η καταστροφή του συντελέσθηκε κάποια στιγμή το καλοκαίρι του 2014.


Το 2.500 τετραγωνικών μέτρων μοναστήρι, που είχε χαραγμένα στην είσοδο του τα ελληνικά γράμματα «Χ» και «Ρ», από τα δυο πρώτα γράμματα του Χριστού, αποτέλεσε για αιώνες το θρησκευτικό καταφύγιο των χριστιανών της περιοχής και τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε τον τόπο θρησκευτικής λατρείας και των Αμερικανών στρατιωτών που στάθμευαν στο Ιράκ.

Μάλιστα μέχρι πρόσφατα, ο αμερικανικός στρατός φυλούσε το Μοναστήρι στο οποίο και είχε ξεκινήσει να αποκαθιστά τις ζημιές που είχαν συντελεστεί, ακόμη και από την δική τους δράση.

Το μοναστήρι που χτίστηκε το 590, παρέμενε όρθιο ανάμεσα σε έναν εχθρικό περιβάλλον, ακόμη και το 1790 όταν 150 μοναχοί σφαγιάστηκαν από τους Πέρσες επειδή αρνήθηκαν να αλλαξοπιστήσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άνδρες του Ισλαμικού κράτους, χρησιμοποιώντας μπουλντόζες, εκρηκτικά και άλλα εργαλεία κατέστρεψαν ολοκληρωτικά ότι είχε απομείνει από τον χριστιανικό ναό.

Το μοναστήρι του Αγίου Ηλία έρχεται να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων που οι τζιχαντιστές έχουν καταστρέψει τα τελευταία χρόνια, σε μια εκστρατεία αφανισμού οποιοδήποτε συμβόλου κάποιας άλλης θρησκείας ή πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση