Εκκλησιαστικό Ρητό

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Να σταματήσει η κακοποίηση των αδέσποτων. Κινήσεις από πολίτες και Δήμο για να ζουν με ασφάλεια.


Πολλά είναι τα ρεπορτάζ, που έχουμε κάνει σχετικά με το θέμα των αδέσποτων τόσο στην πόλη των Ψαχνών αλλά και σε άλλα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου μας. Είναι ένα θέμα αρκετά σοβαρό, το οποίο όμως δεν αντιμετωπίζεται με την πρέπουσα σοβαρότητα τόσο από κάποιους πολίτες αλλά και από την ίδια την πολιτεία.

Αφορμή βέβαια για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ στάθηκε ένα περιστατικό, το οποίο εκτυλίχτηκε μπροστά στα μάτια μας πριν από λίγες ημέρες, όπου νεαρός έβαλε κάποια αδέσποτα τετράποδα να τσακώνονται στην μέση του δρόμου, ώστε να περάσει όμορφα. Από το σημείο βέβαια περνούσαν και αυτοκίνητα, κάτι το οποίο μπορούσε να προκαλέσει ατύχημα τόσο μεταξύ των διερχόμενων οδηγών αλλά και των άτυχων τετράποδων που γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης του κάθε "ανθρώπου" που θέλει να "περάσει καλά" ή οτιδήποτε άλλο.
Όμως δεν είναι όλοι οι πολίτες σαν τον παραπάνω νεαρό. Υπάρχουν συμπατριώτες μας όπου φροντίζουν τα τετράποδα, τους βάζουν σε διάφορα σημεία φαγητό για να τα ταΐσουν, τα περιποιούνται όταν τραυματιστούν από κάποιο όχημα, ή πέσουν θύματα κακοποίησης ή φόλας, που ρίχνουν ασυνείδητοι για να τα εξοντώσουν κ.ο.κ. Πολλές φορές έχουμε συναντήσει αρκετούς συνανθρώπους μας που τα περιποιούνται και ξοδεύουν και χρήματα από το υστέρημά τους για να τα φροντίσουν, ακόμη και για να τους αγοράσουν και φάρμακα, όταν χρειάζεται. Όμως αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να βρίσκονται στην αφάνεια και δεν θέλουν δημοσιότητα. Γιατί πραγματικά το κάνουν γιατί απλά το πιστεύουν.
Βέβαια και από την πλευρά του Δήμου έχουν γίνει κάποιες κινήσεις για τα άτυχα  τετράποδα, όπως η σύναψη σύμβασης με κτηνίατρο για να μεταφέρονται τα τετράποδα σε ειδικό χώρο, να τους γίνονται εμβόλια, στείρωση και μετά από μερικές εβδομάδες ξανά επιστρέφουν αυτά στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή στους δρόμους. Έτσι όμως έρχονται πάλι αντιμέτωπα με τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν και πρωτύτερα αλλά και οι πολίτες αντιμετωπίζουν τα ίδια θέματα που αντιμετώπιζαν και προηγουμένως.
Για αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει από την μεριά της δημοτικής αρχής να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που χρειάζονται ώστε τα αδέσποτα να είναι ασφαλή αλλά και οι πολίτες να κινούνται με ασφάλεια. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν τα αδέσποτα μεταφερθούν σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους για αυτά. Και βέβαια κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την βοήθεια της πολιτείας. Για αυτό θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς αυτή, διότι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Από εκεί και πέρα καλό θα ήταν να μειωθούν οι δαπάνες, που γίνονται για την μεταφορά των τετράποδων εκτός Δήμου, ίσως με την σύναψη συμβάσεως με κτηνίατρο της ευρύτερης περιοχής, και τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση