Εκκλησιαστικό Ρητό

Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016

Ετοιμοπόλεμες χειροβομβίδες ΜΚ2 βρέθηκαν στην Καστέλλα από την περίοδο του εμφυλίου.

Συναγερμός σήμανε εχθές το μεσημέρι στην περιοχή της Καστέλλας όταν αθίγγανος, ο οποίος πήγε να πάρει  κάποια παλιοσίδερα από εγκαταλειμμένο σπίτι είδε στην σκεπή του σπιτιού δύο ενεργές χειροβομβίδες τύπου ΜΚ2.

Αμέσως ειδοποίησε κάποιον από τους γείτονες, ο οποίος ήλθε και ο ίδιος στο σημείο για να δει τι συμβαίνει και με την σειρά του ειδοποίησε τον Δήμαρχο, τον ΣΕΔΔΔ, την Αστυνομία  καθώς και το τμήμα Εξουδετέρωσης Ναρκοπεδίων του Στρατού.
Οι πυροτεχνουργοί αφού κατέβασαν τις χειροβομβίδες από την σκεπή και τις απασφάλισαν-εξουδετέρωσαν,
τις συνέλεξαν και τις μετέφεραν στις εγκαταστάσεις του Στρατού στην Σχολή Πεζικού της Χαλκίδας.
Σύμφωνα με  πληροφορίες, πρόκειται για δύο αμερικάνικες ΕΝΕΡΓΕΣ αμυντικές χειροβομβίδες τύπου ΜΚ2 οι οποίες έχουν περιορισμένη ακτίνα θανάτου, περίπου 30-40 μέτρα αν και η απόσταση ασφαλείας είναι 200 μέτρα...
Όταν γίνει η έκρηξη των 60 γραμμαρίων ΤΝΤ που περιέχουν,
το ατσάλινο κέλυφος διαλύεται σε θραύσματα που έχουν συγκεκριμένη πορεία (λόγω του σχήματος τους)....
Σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες, τις οποίες αντλήσαμε η περιοχή της Καστέλλας, για όσους δεν γνωρίζουν, την περίοδο της Κατοχής αλλά και μετά κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949 αποτέλεσε μαζί με τα Ψαχνά και μετά την περιβόητη Μάχη των Ψαχνών, σημείο στάθμευσης του Εθνικού Στρατού ο οποίος αντιμαχόταν τις Τοπικές Κομμουνιστικές Αντάρτικες Ομάδες. Ο Ελληνικός Στρατός εκείνη την περίοδο ήταν πλήρως εξοπλισμένος σε πολεμικό υλικό από τον Αγγλικό και Αμερικανικό Στρατό. Παράλληλα στην περιοχή δρούσαν και ομάδες των λεγόμενων επίστρατων, πολιτών δηλαδή, οι οποίες πολεμούσαν στο πλευρό του ελληνικού στρατού. Οπότε δεν δημιουργεί καμία εντύπωση το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες χειροβομβίδες είναι αμερικανικού τύπου και αμυντικής διαχείρισης. Καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην διάρκεια του εμφυλίου, όταν οι αντάρτικες ομάδες επιχειρούσαν να καταλάβουν αστικές περιοχές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοια ευρήματα πολεμικού υλικού στην περιοχή μας. Και βρίθουν τα περιστατικά, όπου έχουν επισημανθεί όπλα, χειροβομβίδες, σφαίρες ακόμη και οβίδες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την περίοδο.
αρχείο λήψης (3) αρχείο λήψης (4) αρχείο λήψης (5)
Φωτογραφικό Υλικό: Psaxniwths
eviawelle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση