Εκκλησιαστικό Ρητό

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

3η δράση φιλαναγνωσίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καθενών: "Θέα στη φαντασία"

Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016, πραγματοποιήθηκε η τρίτη δράση φιλαναγνωσίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καθενών, στο Δημοτικό Σχολείο της Τοπικής Κοινότητας Μίστρου, του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων.
Η ανωτέρω δράση εντάσσεται στα πλαίσια συμμετοχής της βιβλιοθήκης στο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» με την ονομασία «Συλλέγω Εμπειρίες» και αφορά τους ποικίλους τρόπους που τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα βιβλία.

Η υλοποίηση του προγράμματος έγινε με βάση το βιβλίο της Τζούλια Ντόναλντσον «Η ιστορία του Ηλία που αγαπούσε τα βιβλία» και η έννοια την οποία προσεγγίσαμε ήταν η «θέα» και συγκεκριμένα η θέα που μπορεί να ανοίξει ένα βιβλίο σε άλλα.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που από την αφήγησή του διαπιστώνουμε ότι μας ανοίγει παράθυρα σε άλλα αγαπημένα παραμύθια και όλα αυτά ενώνονται μεταξύ τους σε μια απροσδόκητη ιστορία χωρίς τέλος.
Μετά την αφήγηση ακολούθησε παιχνίδι ερωτήσεων θέλοντας να δούμε τι έκανε εντύπωση από την ιστορία στα παιδιά ελέγχοντας την μνήμη και την ικανότητά τους να εκφραστούν. Έπειτα, κλήθηκαν να συγκεντρώσουμε τα αγαπημένα τους παραμύθια και να αποτυπώσουν σε χαρτί του μέτρου, την δική τους ιστορία με μια άλλη «οπτική», ελευθερώνοντας το μυαλό τους, να ταξιδέψει σε φανταστικούς κόσμους και να δημιουργήσουν την δική τους «παραμυθοσαλάτα»:
Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε μια χώρα που οι κάτοικοί της κατοικούσαν σε κάστρα, την χώρα αυτή την φυλάγανε δυο λύκοι που όμως χρησιμοποιούσαν την δύναμη τους για να πειράζουν τα παιδιά. Ποιος θα καταφέρει να δώσει ένα μάθημα σε αυτούς ….και η ιστορία να τελειώσει με το αυτοί έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να κατασκευάζουν το δικό τους κόσμο, έτσι όπως το βλέπουν μέσα από τα παράθυρα της ψυχής τους και με όχημα την φαντασία να ξεφύγουν από το συμβατό και να οδηγηθούν στην κατάκτηση αυτού που επιθυμούν περισσότερο.
Η δράση υλοποιήθηκε από την υπεύθυνη της βιβλιοθήκης Μαρία Αναστασίου και την Χριστίνα Καλαβρή (ψυχολόγο-εγκληματολόγο, εθελόντρια και συντονίστρια της ομάδας δημιουργικής απασχόλησης του ΚΕΦΙΑΠ).

794f5a86-c6f4-4117-9213-4baf3dd40e73 999183b4-1f4a-4d9b-8ab1-95333618f6ac 43548597-b38c-48a0-a518-8bf5557d886a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση