Εκκλησιαστικό Ρητό

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Η Ίριδα Ανδριοπούλου στο 9ο Διεθνές Παγκόσμιο Φεστιβάλ Θεάτρου

Η βραβευμένη από την UNESCO «19η Μαΐου»-Γενοκτονία της Φανής Δαλεζίου με τον Παύλο Κοντογιαννίδη σε Σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Τσακανάκη μετά από μια επιτυχημένη πορεία στο Αγγέλων Βήμα και στο Θέατρο Χυτήριο τον Απρίλιο θα συνεχίσει το ταξίδι της εκτός συνόρων αφού διακρίθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα θεατρικά φεστιβάλ παγκοσμίως!

Το έργο της Φανής Δαλεζίου για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο 9ο Διεθνές Παγκόσμιο Φεστιβάλ Θεάτρου «Faces without masks 2016″ που θα πραγματοποιηθεί 9-12 Απριλίου στα Σκόπια.
Μέσα από 90 συμμετοχές, 90 έργα δηλαδή από όλο τον κόσμο οι διοργανωτές του φεστιβάλ επέλεξαν την «19η Μαΐου»–Γενοκτονία στην τελική εξάδα των χωρών και μάλιστα ύστερα από δυο χρόνια που είχε να συμμετάσχει ελληνική αποστολή στο συγκεκριμένο φεστιβάλ.
Η ελληνική αποστολή θα είναι ανάμεσα σε άλλες πέντε χώρες εκ των οποίων έργα επίσης επέλεξαν οι διοργανωτές του φεστιβάλ και αυτές είναι: η Ρωσία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Σερβία και τα Σκόπια.
Το έργο διαδραματίζεται στη Σαμψούντα του 1919. Η «19η Μαΐου»-Γενοκτονία είναι μία ιστορική ηθογραφία με θέμα τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Λίγα λόγια για το έργο:
Δυο οικογένειες ετοιμάζονται να παντρέψουν τα παιδιά τους. Τα σχέδια των Νεότουρκων όμως αλλάζουν τις ζωές τους. Από άρχοντες του Πόντου βρίσκονται ξεριζωμένοι. Τη θέση της χαράς παίρνουν η θλίψη και η εξαθλίωση ενώ η ξενιτιά αλλάζει για πάντα τις ζωές τους. Η χαρά, η λύπη, το γέλιο και το κλάμα εναλλάσσονται συνεχώς…
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί αφορμή να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, να θυμηθούμε το παρελθόν μας και να αναλογιστούμε το μέλλον μας.
Ο Σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Τσακανάκης γράφει για το έργο:
Όταν οι ήρωες έδιναν τη ζωή τους για την πατρίδα…
Όταν οι ήρωες ακροβατούσαν ανάμεσα στο φως της ζωής και στο σκοτάδι του θανάτου…
Όταν οι ήρωες αγκάλιαζαν τη θεϊκή υπόστασή τους…
Η αγάπη για τα «ιερά χώματα» έρχεται και με το άκουσμα της ποντιακής λύρας ξεσηκώνει αυτές τις φιγούρες του μαρτυρίου σε έναν ύμνο προς τη Γη και μέσα από το λόγο ενός λαού που είναι τόσο δίπλα μας και ταυτόχρονα τόσο μακριά μας.
Η «19η Μαΐου»-Γενοκτονία επιφέρει μία συγκίνηση γεμάτη αναμνήσεις και νοσταλγία για ό,τι κουβαλά ο Ποντιακός Ελληνισμός και για ό,τι έχει φυλαχθεί επιμελώς στο ανθρώπινο χρονοντούλαπο.
Η Συγγραφέας Φανή Δαλεζίου γράφει μέσα στο έργο της:
«Άμα μεγαλύτερη συμφορά είναι να ξεριζωθείς από τον τόπο σου, ή να πεθάνεις γι αυτόν;».
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Φανή Δαλεζίου
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Τσακανάκης
Β΄ Σκηνοθέτης: Δώρα Βασιλικού
Μουσική επιμέλεια & σύνθεση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Φιλίππου
Παραδοσιακές ενδυμασίες: Ελευθερία Κουρτζόγλου
Διδασκαλία χορών: Κώστας Αλεξανδρίδης
Δημόσιες Σχέσεις: Αλέξανδρος Καρατζάς
Μεταφορά στα ποντιακά: Ντιάνα Αναστασιάδου, Κώστας Αλεξανδρίδης
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ίριδα Ανδριοπούλου, Δώρα Βασιλικού, Φανή Δαλεζίου, Μαρίνα Μπασέτα, Μυρτώ Παναγοπούλου, Κωνσταντίνος Τσακανάκης
Με την τιμητική παρουσία και φιλική συμμετοχή του Παύλου Κοντογιαννίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση