Εκκλησιαστικό Ρητό

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

Παρουσιάστηκε το βιβλίο Αναδρομές στην ιστορική Μνήμη Ψαχνά Ευβοίας 1940-1949


Εχθές στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων στα διατηρητέα κτίρια στο κέντρο της πόλης των Ψαχνών παρουσιάστηκε το βιβλίο του καθηγητή Γραμματικού Αντωνίου Αναδρομές στην Ιστορική Μνήμη Ψαχνά Ευβοίας 1940-1949. Το βιβλίο ασχολείται με τα γεγονότα του Β Παγκοσμίου Πολέμου και του εμφυλίου σε ότι αφορά την πόλη των Ψαχνών. 89 άτομα έχασαν την ζωή τους στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, από την περιοχή μας.

Για το βιβλίο μίλησαν τόσο ο κος Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος και ο ίδιος έχει γράψει για την πόλη των Ψαχνών βιβλίο, αλλά και ο κος Γιάννης Τσατσαρώνης, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί Δημαρχίας Μπουροδήμου. Ο κος Τσατσαρώνης παρουσίασε και ένα γράμμα που κατέληξε στον ίδιον, από την περίοδο εκείνη. Ενώ η πρόεδρος της ΔΗΚΑΔΙΜΕ διάβασε ένα γράμμα που είχε σταλεί προς τον κο Γραμματικό σχετικά με το βιβλίο.
Μετά την παρουσίαση πολλοί ήταν αυτοί που τοποθετήθηκαν, μεταξύ των οποίων και ο  επικεφαλής του ΣΕΔΔΔ κος Σπύρος Ραπτάκης, ο οποίος ανέφερε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ιστορικό κειμήλιο και το οποίο μπορεί να διδάξει πάρα πολλά στους νεώτερους. Διότι μόνο αν γνωρίζει κάποιος την ιστορία του μπορεί να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και να αποφύγει τα λάθη του μέλλοντος. Ακόμη ανέφερε ότι θα πρέπει να διανεμειθεί το βιβλίο στα σχολεία και έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια διαδραστικής απεικόνισης των μαχών της περιόδου 1940-1949 σε ότι αφορά την περιοχή μας και πως αυτές έγιναν. Μία προσπάθεια που θα την δούμε υλοποιήσιμη την επόμενη χρονιά.
Τοποθέτηση έκανε για το θέμα και ο πρόεδρος του Ηρακλή Ψαχνών και πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης ΝΔ στα Ψαχνά κος Θεοδοσίου αλλά και κάποιοι επίσης πολίτες που παρευρέθηκαν.
Η προσπάθεια του κου Αντώνη Γραμματικού ήταν αξιόλογη και αξίζει συγχαρητηρίων, αλλά χρειάζονται να γίνουν κάποιες προσθήκες και να φανούν περισσότερο και οι δύο πλευρές σε ότι αφορά τον εμφύλιο, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τι πραγματικά συνέβη τότε και ότι ο διχασμός δεν είναι λύση. Χειρότερα αποτελέσματα μπορεί να φέρει, παρά καλύτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση