Εκκλησιαστικό Ρητό

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Άρχισαν τα κατηχητικά στον Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στα Ψαχνά.Σήμερα σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Εύβοιας, όπως και στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως τους Σωτήρος στα Ψαχνά τελέστηκε ο αγιασμός της ενάρξεως των Κατηχητικών. Πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε η εγκύκλιος που είχε σταλεί από τον Μητροπολίτη Χαλκίδας-Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων η οποία ανέφερε:

«Χριστιανοί μου ευλογημένοι και τέκνα μου αγαπητά,
Με την έναρξη του νέου εκκλησιαστικού, αλλά και του σχολικού έτους, αρχίζουν και πάλι να λειτουργούν τα Κατηχητικά μας Σχολεία, οι γνωστές νεανικές ενοριακές συντροφιές.
Η τοπική μας Εκκλησία με στοργή προσκαλεί και πάλι τους νέους και τις νέες, τα παιδιά κάθε ηλικίας, να προσέλθουν στην Ενορία τους, προκειμένου να μαθητεύσουν στα ιερά γράμματα, τα οποία είναι όντως ικανά να καταστήσουν αληθινά σοφό τον άνθρωπο. Να τον βοηθήσουν να γνωρίσει όσο γίνεται καλύτερα τον αληθινό Θεό, τον Θεό της Εκκλησίας, η οποία είναι το σώμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Να ενταχθεί, ελεύθερα και αβίαστα, στην ενοριακή ζωή, την ζωή της χριστιανικής οικογένειας, της οικογένειας του Θεού.
Να μάθει να αγαπά και να σέβεται τον άλλο άνθρωπο, να συμμετέχει εγκάρδια και ειλικρινά στην χαρά και την θλίψη των άλλων.
Να αγαπήσει την ενάρετη ζωή και τον αγώνα και την πνευματική άσκηση, που απαιτούνται για την απόκτησή της.
Να σπουδάσει την αληθινή ελευθερία, τον αυτοσεβασμό και τον αλληλοσεβασμό.
Να συνειδητοποιήσει ότι είναι παιδί του Θεού, και ότι με το Βάπτισμά του, τη συμμετοχή του στα ιερά μυστήρια και την βίωση της αγάπης κοινωνεί με τον Θεό, ο Οποίος χαρίζει τη νίκη κατά του πικρού θανάτου και την είσοδό μας στην ζωή την άληκτη.
Όλα τα ανωτέρω προσφέρονται μέσα σε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα, μαζί με την διοργάνωση, όπως κάθε χρόνο, εξαιρετικών και ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, τα παιγνίδια, τις εκδρομές και τα προσκυνήματα, την εκκλησιαστική και την παραδοσιακή μουσική, τους διαγωνισμούς, τα άσματα και τους χορούς και άλλες δραστηριότητες.
Σας προσκαλούμε, λοιπόν, και σας παρακαλούμε να γνωρίσετε αυτές τις ευλογημένες ευκαιρίες στα παιδιά και να τους συστήσετε να προσέλθουν στις φιλικές νεανικές συντροφιές της Εκκλησίας, με την βεβαιότητα ότι πολλά θα έχουν να ωφεληθούν.
Και όσοι είναι διστακτικοί, ας έλθουν να δουν και να γευθούν τη ζωή της Εκκλησίας, η οποία μεταμορφώνει και δεν παραμορφώνει τον άνθρωπο, κατά το «έρχου και ίδε» (Ιωάν. 1,46).
Πιστεύω πως όλοι μας κατανοούμε την ανάγκη να συμβάλουμε, ο καθένας από την θέση του, για την επιτυχία αυτής της θεάρεστης προσπάθειας. Ιδίως στην σημερινή εποχή.
Ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης να είναι μαζί μας, βοηθός και αντιλήπτωρ, στην επιθυμία μας να εκτελέσουμε την εντολή Του: "πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη...." (Ματθ. 28,19) και "βόσκε τα αρνία μου και ποίμαινε τα πρόβατά μου"! (Ιωάν. 21,15-17).
Εύχομαι να σας ανταποδώσει ο Κύριος τον μισθό της προσπαθείας που ο καθείς θα καταβάλει και διατελώ,
Μετά πατρικών ευχών και αγάπης
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ο Χαλκίδος Χρυσόστομος»

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέστηκε ο αγιασμός με την παρουσία των κατηχητών (Κατερίνα Φρουδαράκη, Αγγελική Τούμπα-Καραντάκη, Ελένη Δούδαλη, Γιώργο Πρατζίκο και την πρεσβυτέρα Χριστίνα Πνευματικού) αλλά παιδιών που θα παρακολουθήσουν τα κατηχητικά και γονείς αυτών. Τον αγιασμό τέλεσαν οι ιερείς πατήρ Εμμανουήλ Ντάλαρης και πατήρ Αθανάσιος Καρλατήρας. Ο πατήρ Εμμανουήλ κατόπιν καλωσόρισε παιδιά και κατηχητές και τους ευχήθηκε καλή χρονιά και αφού τους έβαλε λίγο στο πνεύμα των κατηχητικών μοιράστηκαν κεράσματα σε όλους.

Τα κατηχητικά θα διεξάγονται: Τμήμα προσχολικής ηλικίας (προνήπιο, νήπιο, πρώτη δημοτικού) κάθε Σάββατο 3:00-4:00 το απόγευμα, κατώτερο τμήμα (από δεύτερα έως έκτη δημοτικού) κάθε Σάββατο από 4:00-5:00 ενώ από 5:00-6:00 θα γίνεται μάθημα χορωδίας. Για τα τμήματα αγοριών και κοριτσιών Γυμνασίου-Λυκείου θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση