Εκκλησιαστικό Ρητό

Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016

Γιώργος Ψαθάς στο eviawelle για έργο αποχετευτικού, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αρχαιολογικά ευρήματα: “Ένα τεράστιο έργο για τον Δήμο και μια τεράστια ιστορική καταγραφή για την άγνωστη έως τώρα ιστορία μας”!

Το έργο του Αποχετευτικού το οποίο είναι συνυφασμένο στην ουσία και με το έργο του ΒΙΟΚΑ, είναι το μεγαλύτερο έργο δημοσίων επενδύσεων που γίνεται αυτή την στιγμή στον Δήμο μας. Ταυτόχρονα είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που γίνονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, του οποίου το ύψος χρηματοδότησης ξεπερνάει τα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Κατά καιρούς από τότε που το έργο ξεκίνησε, δεν λείπουν πολλαπλές αντιδράσεις πολιτών τόσο για τον τρόπο που γίνονται τα έργα, τους χρόνους που αυτά εξελίσσονται, όσο και τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούν και κατ' επέκταση ταλαιπωρούν τους πολίτες.
Δεν λείπουν όμως και προσεγγίσεις, οι οποίες γίνονται πάνω στο ζήτημα αυτό, οι οποίες γίνονται με τρόπο λαϊκίστικο και δίχως καμία εμβάθυνση στο τι συμβαίνει.
Συναντηθήκαμε χθες με τον Δήμαρχο κο Ψαθά στο γραφείο του όπου είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση για το τι ακριβώς συμβαίνει, πως εξελίσσεται το συγκεκριμένο έργο, αλλά και το πως θα εξελιχθεί από εδώ και μπρος με γνώμονα και τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία συνεχώς αποκαλύπτονται.
Σε ότι αφορά το έργο αυτό καθαυτό τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Μηχανικός των Τεχνικών Υπηρεσιών μας ξεκαθάρισαν ότι το έργο είχε πολλές ατέλειες σε ότι αφορά την μελέτη, η οποία είναι εξέλιξη μελέτης του Δήμου Ψαχνών και του Δήμου Μεσσαπίων. Δεν καταγράφονται σε αυτήν τα δίκτυα, με αποτέλεσμα ο τρόπος με τον οποίον εξελίσσεται το έργο, πολλές φορές να γίνεται με αργούς ρυθμούς για αυτό το λόγο. Δεν έχουν καταγραφεί ούτε το δίκτυο ύδρευσης ούτε οι καλωδιώσεις της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα πολλές φορές, είτε να δημιουργούνται προβλήματα λόγω βλαβών σε αυτά, είτε να χρειάζεται λεπτομερής εργασία, προκειμένου να μην δημιουργούνται βλάβες και προβλήματα, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποφευχθούν. Μας διαβεβαίωσαν όλοι ότι οι χρόνοι στους οποίους εκτελείται το έργο, είναι οι καλύτεροι δυνατοί, και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε περίπτωση βλαβών είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομες, σε ότι αφορά την αποκατάστασή τους.
Όπως μας διαβεβαίωσαν οι τεχνικές υπηρεσίες, σε παρόμοια έργα που έγιναν σε άλλους Δήμους με πολύ λιγότερα προβλήματα και με καταγεγραμμένα τα δίκτυα, υπήρχε αποκλεισμός ολόκληρων περιοχών επί μήνες. Και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε αυτούς διαρκούσαν επίσης μήνες.
Έτσι οι διαμαρτυρίες που γίνονται κατά καιρούς, έως σημείου είναι άστοχες. Αλλά γίνονται και προϊόν εκμετάλλευσης από κάποιους που θέλουν να δημιουργούν προβλήματα και ειδικά επικοινωνιακά με βάση τα έργα που εκτελούνται!
Δεν παρελήφθησαν και οι παρατηρήσεις προς εμάς τα ΜΜΕ. Καθώς πολλές φορές, όπως μας είπαν, κάνουμε δημοσιεύματα τα οποία δεν εμβαθύνουν στο όλο ζήτημα και στέκονται επιφανειακά δίχως να δίνουν την πραγματική εικόνα που πρέπει να έχει ο πολίτης. Στο σημείο αυτό και σε ότι μας αφορά τους εξηγήσαμε ότι για αυτό το λόγο γίνεται και το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, γιατί εμείς θέλουμε να έχουμε πλήρη εικόνα του πως εξελίσσεται το έργο.
Σε ότι αφορά τώρα τα κυκλοφοριακά προβλήματα που παρουσιάζονται με έμφαση την ένταση που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με “τον αποκλεισμό της Καστέλλας” και τις ρυθμίσεις κυκλοφορίας και έτσι όπως αυτές έγιναν, μας εξήγησαν ότι οι ρυθμίσεις κυκλοφορίας έγιναν σε συνεργασία με την αστυνομία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξυπηρέτησης των οχημάτων. Και ότι οι τόνοι, οι ιδιαίτεροι υψηλοί, για το όλο ζήτημα δημιουργήθηκαν ακριβώς επειδή ορισμένοι βλέπουν το “δέντρο” και όχι το “δάσος” σε ένα τέτοιο ζήτημα. Δε το γεγονός ότι πλέον έχουν αρχίσει και έρχονται στην επιφάνεια ευρήματα αρχαιολογικά ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, έχει καταστήσει την περιοχή της Καστέλλας πλέον, πιθανόν σε σημείο ιστορικής αναφοράς. Καθώς τα τελευταία αρχαιολογικά ευρήματα είναι υψηλής αρχαιολογικής αξίας και έρχεται στο φως κάτι το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι τώρα ακόμη και στους αρχαιολόγους! Έτσι η αρχαιολογική υπηρεσία και προκειμένου να κάνει σωστά τις εργασίες που προβλέπονται, έχει τον πρώτο λόγο. Αλλά και σε ότι αφορά τον Δήμο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση προς τα ευρήματα αυτά, καθώς μετά την καταγραφή τους και την καταχώρησή τους θα ανήκουν στον Δήμο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μας αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Δήμαρχο κο Γιώργο Ψαθά, καθώς όπως μας είπε ο Δήμος θα κινηθεί στην εκθεσιακή αξιοποίησή τους σε χώρο που θα τα στεγάσει, κάτι το οποίο θα είναι πρωτόγνωρο, καθώς πλέον στο μέλλον ο Δήμος μας και ιδιαίτερα οι πόλεις των Ψαχνών και της Καστέλλας θα αποκτήσουν ιδιαίτερη αξία σε ότι αφορά τα εκθέματα αυτά, καθώς ο Δήμος φιλοδοξεί να τα αξιοποιήσει και τουριστικά!
Ένα άλλο σημείο συζήτησης στράφηκε γύρω από την εταιρία που έχει αναλάβει το έργο. Και δεν μας έκρυψαν ότι ετοίμαζαν ανακοίνωση από την πλευρά τους, κάτι που ίσως κάνουν, για τα όσα λέγονται τόσο από επίσημα χείλη όσο και για το πως προβάλλονται τα έργα από μερίδα της ενημέρωσης, καθώς υιοθετούνται θέσεις και απόψεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Τονίστηκε επίσης το γεγονός ότι όταν τα έργα θα εισέλθουν περισσότερο μέσα στην πόλη των Ψαχνών, τότε πιθανόν οι καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται αλλά και η ταλαιπωρία των πολιτών θα διαρκούν περισσότερο. Καθώς οι διαδικασίες λόγω της έλλειψης καταγραφής των δικτύων, θα είναι περισσότερο χρονοβόρες. Ενώ παράλληλα, όπως μας επισημάνθηκε, στην όλη μελέτη γίνονται συνεχώς βελτιώσεις. Καθώς υπήρχαν σημεία, στα οποία θα εκτελούνταν έργα που θα αφορούσαν το τεχνικό κομμάτι και την τοποθέτηση αγωγών, οι ποίοι θα εξυπηρετούν το δίκτυο, ακόμη και μέσα σε ιδιωτικούς χώρους!! Γεγονός το οποίο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συμβεί και όμως μέχρι τώρα η μελέτη το προέβλεπε!
Η παράκληση λοιπόν του κου Ψαθά και της τεχνικής υπηρεσίας που έχει αναλάβει το έργο αλλά και του υπαλληλικού προσωπικού των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου είναι οι πολίτες να αντιληφθούν την σπουδαιότητα του έργου και ότι αυτό πρέπει να τελεσφορήσει. Να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και η ιστορική αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων που έρχονται στο φως. Καθώς για πρώτη φορά καταγράφεται ένα άγνωστο κομμάτι της ιστορίας της Εύβοιας στον Δήμο μας. Και όταν ολοκληρωθούν οι αρχαιολογικές μελέτες, ο Δήμος θα αποκτήσει μία αξία πολλαπλώς μεγαλύτερη από αυτή που σήμερα έχει τόσο ως σημείο ιστορικής αναφοράς όσο και σε ότι αφορά την τοπική οικονομία μέσω του τουριστικού προϊόντος.
Ταυτόχρονα ζητούν την υπομονή όλων, καθώς όταν θα λειτουργήσει το νέο αποχετευτικό θα λυθούν χρόνια προβλήματα που απασχολούν τις περιοχές που αυτό καλύπτει και με την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού θα δοθούν λύσεις σε μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την περιοχές αυτές.
Όπως μας τόνισαν όλοι και ειδικά στο ζήτημα αυτό είναι προσηλωμένοι στην δουλειά που πρέπει να γίνει. Και θα κριθούν στην ώρα τους για όσα θα παραδώσουν χωρίς επικοινωνιακές φανφάρες και τεχνάσματα, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά. Το έργο θα εκτιμηθεί όταν θα λειτουργήσει και εκεί οι πολίτες θα αντιληφθούν και το μέγεθός του, μας είπαν. Και όλοι τότε θα κριθούμε για ότι είπαμε και ότι κάναμε.
eviawelle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση