Εκκλησιαστικό Ρητό

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Εορτασμός Αγίου Νικολάου Ψαχνών.

Σήμερα γιορτάζει ο Μητροπολιτικός Ναός των Ψαχνών που φέρει το όνομα του Αγίου Νικολάου, αλλά και ο εφημέριος αυτού πατήρ Νικόλαος Δανέλλης, στον οποίο ευχόμαστε χρονια πολλά και ευλογημένα και να είναι πάντα γερός και δυνατός. Ας δούμε όμως λίγα λόγια για την ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού, έτσι όπως περιγράφονται στο ιστολόγιο "Ψαχνά Ευβοίας" μετά από έρευνα που έχει κάνει η συντάκτης του.

ΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΑΛΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΨΑΧΝΩΝ, Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΙΟ ΠΑΛΙΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

(Ο ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΔΕΚΑΤΕΙΑ ΤΟΥ 1860).
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΝΑΟ Η ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ  ΓΡΑΠΤΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ  ΠΟΥ  ΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ. Η ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΩΣ ΠΙΘΑΝΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ  ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1870 ΜΕ 1880. ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΠΙΘΑΝΟ ΓΙΑΤΙ   ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΑΥΤΗ  ΕΧΟΥΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΑΡΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΕ  ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ  ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.
   Ο ΝΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΡΙΝΟΣ ΣΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΡΥΘΜΟ ΤΡΙΚΛΙΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ. Ο  ΤΡΟΠΟΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΥΤΗΣ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΑΥΤΗ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΥΘΜΟ.
    ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΨΑΧΝΑ Ο ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ ΚΩΝ. Σ. ΤΖΑΒΑΡΑΣ, ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1930 ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΑΘΗΤΗΣ, Η ΜΙΚΡΗ  ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΤΥΠΟΥΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΟΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση