Εκκλησιαστικό Ρητό

Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Σπάνιο αφιέρωμα στον Αλέκο ΑραπάκηΚάνοντας μία αναζήτηση στο Αρχείο της ΕΡΤ, βρήκαμε την εκπομπή "Μουσικό Οδοιπορικό" όπου ένα από τα επεισόδια της ήταν αφιερωμένο στον γνωστό βιολιτζή Αλέκο Αραπάκη, που κατάγεται από την πόλη των Ψαχνών.

Ο Αλέκος Αραπάκης γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄20 στα Ψαχνά Εύβοιας και πέθανε το 2006. Είναι από τους γνωστότερους παραδοσιακούς μουσικούς της γενιάς του. Δάσκαλοί του στο βιολί υπήρξαν ο πατέρας του και ο παππούς του, που έπαιζαν και οι ίδιοι. Τέλειωσε μόνο το δημοτικό σχολείο, γιατί από πολύ μικρός γυρνούσε την Ελλάδα κι έπαιζε στα πανηγύρια.

Στην Αθήνα ήρθε το 1958, ήδη δημοφιλής και σταδιοδρόμησε πραγματοποιώντας περιοδείες σε όλη την υφήλιο. Έπαιξε νησιώτικα, στεριανά και μικρασιάτικα τραγούδια και σκοπούς. Συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους της δημοτικής μουσικής, εμφανίστηκε σε όλα τα γνωστά «στέκια» αλλά και στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Υπήρξε ο «ευνοούμενος» βιολιστής που συνόδευε κατ’ αποκλειστικότητα ονομαστές αρμένισσες χορεύτριες του ζεϊμπέκικου, σαν την Τακουί, τη Συρανούς, τη Μπουρανούς. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκπομπές της Κρατικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, ηχογραφώντας περισσότερα από δύο χιλιάδες τραγούδια. Σταθμό στην καριέρα του θεωρεί τη σύμπραξή του με τον σερ Γιεχούντι Μενουχίν σε διαφημιστική ηχογράφηση που έγινε στη Γαλλία.

Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τη Δόμνα Σαμίου όχι μόνο στη δισκογραφία αλλά και συνοδεύοντάς την σε πολλές από τις συναυλίες της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Για να δείτε το αφιέρωμα στον μοναδικό Αλέκο Αραπάκη κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://archive.ert.gr/77025/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση