Εκκλησιαστικό Ρητό

Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2017

Οι ράδιο αρβύλα ειδήσειςΥπάρχουν συνάνθρωποί μας που δημιουργούν ψευδείς ειδήσεις και τις διαδίδουν δίχως να ενδιαφέρονται για το τι μπορούν αυτές να προκαλέσουν στα άτομα στα οποία αναφέρονται. Οι λόγοι που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες είναι είτε επειδή θέλουν να βρίσκονται στο προσκήνιο είτε επειδή τους αρέσει να δημιουργούν καταστάσεις περίεργες από το πουθενά είτε στο τέλος-τέλος από αφέλεια.

Επίσης μεγάλο ζήτημα δημιουργείται και από αυτούς που πιστεύουν τους συγκεκριμένους και διαδίδουν και αυτοί με την σειρά τους από στόμα σε στόμα τις ψευδείς αυτές ειδήσεις, χωρίς να αναλογιστούν τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν στα πρόσωπα, που αναφέρονται οι συγκεκριμένες "ειδήσεις" και στο πόσο μεγάλο κακό μπορούν να κάνουν σε αυτά.

Για αυτό συνίσταται μεγάλη προσοχή στα όσα ακούμε και στα όσα μας μεταφέρουν. Και δεν θα πρέπει να διαδίδουμε το οτιδήποτε εάν πρώτον δεν το έχουμε ερευνήσει, δεύτερον δεν είμαστε σίγουροι για το περιεχόμενό τους και τρίτον εάν δεν χρησιμεύει σε κάτι.

Κλείνοντας θέλω να παραθέσω από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη.
Το σοφό τεστ του Σωκράτη...που πρέπει να το εφαρμόζουμε κι' εμείς... Μια μέρα, εκεί που ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης έκανε τη βόλτα του στην Ακρόπολη, συνάντησε κάποιον γνωστό του, ο οποίος του ανακοίνωσε ότι έχει να του πει κάτι πολύ σημαντικό που άκουσε για κάποιον από τους μαθητές του. Ο Σωκράτης του είπε ότι θα ήθελε, πριν του πει τι είχε ακούσει, να κάνουν το τεστ της "τριπλής διύλισης".
"- Τριπλή διύλιση;" ρώτησε με απορία ο γνωστός του.
- Ναι, πριν μου πεις τι άκουσες για το μαθητή μου θα ήθελα να κάτσουμε για ένα λεπτό να φιλτράρουμε αυτό που θέλεις να μου πεις.
- Το πρώτο φίλτρο είναι αυτό της αλήθειας. Είσαι λοιπόν εντελώς σίγουρος ότι αυτό που πρόκειται να μου πεις είναι αλήθεια;
- Ε... όχι ακριβώς, απλά το άκουσα όμως και...

-Μάλιστα, άρα δεν έχεις ιδέα αν αυτό που θέλεις να μου πεις είναι αλήθεια ή ψέματα.
- Ας δοκιμάσουμε τώρα το δεύτερο φίλτρο, αυτό της καλοσύνης. Αυτό που πρόκειται να μου πεις για τον μαθητή μου είναι κάτι καλό;
- Καλό; Όχι το αντίθετο μάλλον...

- Άρα, συνέχισε ο Σωκράτης, θέλεις να πεις κάτι κακό για τον μαθητή μου αν και δεν είσαι καθόλου σίγουρος ότι είναι αλήθεια. Ο γνωστός του έσκυψε το κεφάλι από ντροπή και αμηχανία.

- Παρόλα αυτά, συνέχισε ο Σωκράτης, μπορείς ακόμα να περάσεις το τεστ γιατί υπάρχει και το τρίτο φίλτρο. Το τρίτο φίλτρο της χρησιμότητας. Είναι αυτό που θέλεις να μου πεις για τον μαθητή μου κάτι που μπορεί να μου φανεί xρήσιμο σε κάτι; – Όχι δεν νομίζω...

- Άρα λοιπόν αφού αυτό που θα μου πεις δεν είναι ούτε αλήθεια, ούτε καλό, ούτε χρήσιμο, γιατί θα πρέπει να το ακούσω; Ο γνωστός του έφυγε ντροπιασμένος,έχοντας πάρει ένα καλό μάθημα... Μήπως είναι καιρός να βάλουμε κι εμείς αυτό το σοφό τεστ στη ζωή μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση